Innovatie in de bouw door middel van Industrialisatie

Innovatie in de bouw door middel van Industrialisatie

Innovatie in de bouw door middel van Industralisatie. Een actueel onderwerp waar Marjet Rutten haar licht op laat schijnen tijdens een uitzending op de BNR Radio.

Vrijdag 17 januari 2020 was Marjet Rutten – Aanjager en innovator voor de bouw – te gast bij BNR Nieuwsradio in het item ‘de grote vraag’. De grote vraag van deze keer was hoe de woningbouw versneld kan worden in Nederland. “Innovaties zijn nodig om de woningbouwproductie op pijl te houden. Dit kan door industrialisatie meer te omarmen. Men denkt dat woningen uit een fabriek standaard zijn, maar het tegendeel is het geval. Er kunnen veel diverse en prachtige woningen worden gerealiseerd middels industrialisatie”, aldus Marjet Rutten.

Innobrix is een platform dat deze gedachte omarmt en daar nu enkele jaren mee bezig is om een volledig online Self Service platform te ontwikkelen. Dit SaaS platform biedt bouwondernemers zoals, projectontwikkelaars, aannemers, catalogusbouwers, systeembouwers etc. een belangrijke en zeer fundamentele basis voor het ‘nieuwe bouwen’. Het bespaart enorm veel tijd en daardoor ook kosten. 

Het afgelopen jaar zijn er+- 65.000 woningen gerealiseerd waarvan ongeveer 10.000 woningen zijn gefabriceerd in een fabriek. Een in fabriek gefabriceerde woning is vervolgens binnen 3 dagen wind- en waterdicht en binnen enkele weken volledig afgebouwd en bewoonbaar. Volgens Marjet Rutten is het nóg niet mogelijk om dit op grote schaal te kunnen bewerkstelligen mede doordat de structuur er nog niet op is voorbereid. Daarbij hangt het er vanaf hoe mensen naar deze manier van bouwen kijken en dient er met diverse belangen rekening te worden gehouden.

Veel durven het nog niet aan om naar de nieuwe manier van bouwen over te stappen doordat de continuïteit niet te garanderen is. Dat heeft met allerlei factoren te maken; welstand, de manier van werken en ook de wil van de overheid. Bij de laatstgenoemde vindt wel een omslag plaats. Onlangs is er een motie in de tweede kamer aangenomen voor industriële bouw door de ChristenUnie en de D66 en heeft de provincie Zuid-Holland hier op zwaar ingezet met een coalitieakkoord. De wil is er, nu is het zaak dat iedereen wordt omgezet naar deze manier van werken. Eisen stapelen zich op in de woningbouw… stikstof, PFAS etc. praktisch iedere maand zijn er weer nieuwe normen. Als je hier bij iedere nieuwe woning rekening mee moet houden is dat bijna niet te doen qua kosten, adviseurs etc.” Aldus Marjet rutten.

Ook Innobrix zet met zwaar geschut in op de nieuwe manier van bouwen. Innobrix biedt de bouwer een oplossing die leidt tot verbetering van processen rondom de ontwikkeling en verkoop van woningen. Gelijktijdig kan de consument in dezelfde oplossing zijn/haar woning – middels een makkelijk en begrijpelijk interactief 3d woning model  – zonder technische kennis samenstellen en bekijken met de woningconfigurator. Door middel van een volledige BIM integratie is het een vorm van gestandaardiseerde personalisatie van woningen. 

Bron: BNR Radio
Foto: BNR Radio

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on google
Share on twitter

Wij maken op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door uw browser op uw harde schrijf van uw computer wordt opgeslagen. De daarin opgeslagen informatie kan bij een volgend bezoek weer naar onze servers teruggestuurd worden.”